De Cliëntadviezen

De Cliëntadviezen.

Bij het opstellen van het voedings- of dieetadvies wordt altijd gebruik gemaakt van medische gegevens, zoals gegevens uit bloedonderzoek, huidtests, provocatie onderzoek, darmonderzoeken, de medische diagnose, gebruikte medicatie, enz.
Aanvullend daarop wordt in een uitgebreid vraaggesprek over voeding eigen onderzoek verricht. Nagegaan wordt onder andere, welke verdenkingen de cliënt zelf heeft, welke ziekte- en dieetvoorgeschiedenis er is, welke klachten centraal staan, welke klachten veel in de familie voorkomen, wat de vraagstelling van de cliënt zelf is, welke problemen er zijn als er al een dieet wordt gevolgd, welke specifieke verdenkingen er zijn op basis van het verrichte onderzoek, of er sprake kan zijn van zogenaamde kruisreacties tussen bijvoorbeeld boompollen of graspollen en voedingsmiddelen, enz.
Verder wordt de gebruikelijke voeding uitgebreid geanalyseerd. Gekeken wordt of de voeding volwaardig is, of de verhoudingen tussen voedingsstoffen goed zijn om de organen goed te laten functioneren, of er voldoende variatie is, of de voeding is aangepast aan de leeftijd, of de voeding nog verdachte allergenen of andere uitlokkende bestanddelen bevat, enz..

Op grond daarvan wordt een voedings- of dieetadvies opgesteld wat kan inhouden dat:

 • verdachte voedselallergenen worden geëlimineerd, zoals eieren of melk;
 • de voeding wordt gecorrigeerd qua samenstelling en volwaardigheid om de organen en het immuunsysteem beter te laten functioneren waardoor veel voedingsmiddelen beter worden verdragen (vooral bij jonge kinderen);
 • een stappenplan wordt opgesteld om de voeding geleidelijk uit te breiden;
 • een provocatieschema of thuisintroductie schema wordt opgesteld;
 • een betere energie- en koolhydraatverhouding wordt opgesteld;
 • een andere zuigelingenvoeding wordt gekozen enz.
  Na een periode van eliminatie volgt vaak een periode van provocatie om vast te stellen of er inderdaad sprake is van voedselovergevoeligheid.

Immuunversterkende voeding.

Als bij het opstellen van een dieet uitsluitend wordt gekeken naar eliminatie van allergenen en andere uitlokkende voedingsmiddelen kunnen er tekorten ontstaan of is de voeding niet optimaal van samenstelling. Op korte termijn kan er dan wel effect zijn van het dieet, met een beter samengestelde voeding is dit effect groter. Met alleen elimineren komen bovendien op lange termijn allerlei klachten vaak weer terug.

Veel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de voedingskundige samenstelling van het dieet. Veel mensen gebruiken een voeding die een verkeerde verhouding van eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevat, waardoor klachten van b.v. diarree of vermoeidheid kunnen ontstaan.

Daarnaast wordt er zoveel mogelijk gekozen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en die het immuunsysteem versterken. Veel mensen gebruiken te veel voedingsmiddelen die arm zijn aan vitaminen en mineralen, voedingsvezels, probiotica, (aangezuurde melkproducten die gunstig zijn voor de darmflora), essentiële vetzuren en anti-oxidanten. Hierdoor wordt de weerstand verlaagd en kunnen lichaamsfuncties, zoals de darmfunctie, te kort gaan schieten.

Zo gebruiken vooral veel kinderen veel te veel zoete producten, die relatief arm zijn aan b.v. B vitaminen. Sommige diëten zijn door uitgebreide eliminaties onvolwaardig geworden.

Enkele voorbeelden:

 • peuterdiarree kan vaak goed worden behandeld met meer vet en vezelrijk voedsel en minder suikerrijk voedsel;
 • mensen met een spastisch colon reageren vaak goed op een verbeterde verhouding tussen oplosbare en niet-oplosbare vezels en op het gebruik van aangezuurde melkproducten, die gunstig zijn voor de darmflora. Soms reageren zij ook op het FODMAP dieet. Dit dieet wordt altijd individueel aangepast aan uw klachten.
 • mensen met chronische vermoeidheid, concentratieklachten, snoepbuien, hoofdpijn enz., reageren vaak goed op het gebruik van zeer frequente maaltijden met veel langzaam opneembare koolhydraten en weinig snel opneembare koolhydraten en suikers;
 • mensen met huidproblemen, zoals constitutioneel eczeem en onbegrepen jeuk, reageren vaak goed op een hoger gebruik van verschillende soorten onverzadigde vetten en een verminderd gebruik van verzadigde vetten.
 • Jonge kinderen die op veel voedingsmiddelen verkeerd reageren (zoals op allerlei soorten groenten en fruit) verdragen veel meer producten de juiste producten en de juiste volgorde van introductie wordt gekozen, waarmee de darmfunctie wordt verbeterd.

Pin It on Pinterest

Share This