Specialisatie

voor de verwijzers

Onderzoek en Overige functies

Naast de praktijk doet Berber Vlieg sinds 2001 onderzoek naar voedselallergie bij kinderen en volwassenen. In 2008 is zij gepromoveerd aan de Rijks Universiteit Groningen met als onderwerp: De dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocatie bij kinderen. Vanuit het AMC is zij één van de projectleiders geweest van de nieuwe Nationale Richtlijn Diagnostiek van Koemelkallergie in Nederland bij kinderen (2012), waardoor de diagnostiek van koemelkallergie sterk is verbeterd.
Verder heeft zij de voedselprovocaties helpen opzetten in het Kinder Allergie Centrum EKZ AMC. Daarnaast was zij betrokken bij een studie naar allergie voor cashewnoot van de afdeling Allergologie van het Erasmus MC in Rotterdam.
Momenteel is zij als senior onderzoeker betrokken bij de afdeling Kindergeneeskunde van het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Daar heeft zij een collega diëtist opgeleid tot tweede lijns allergie diëtist bij kinderen in samenwerking met de kinderartsen van dat ziekenhuis.

Thans doet zij in het OLVG en in samenwerking met diverse andere Universitaire centra (AMC, ErasmusMC) onderzoek naar voedselprovocaties, de invloed van voeding op de preventie en het beloop van allergie, de invloed van voeding bij Eosinofiele Oesofagitis, de interactie tussen voeding en de intestinale microbiota (darmflora), het effect van diëtistenbegeleiding bij kinderen met koemelkallergie.

In de loop der jaren gaf zij vele nationale en internationale presentaties op haar vakgebied en was zij betrokken bij vele nascholingsactiviteiten voor artsen, specialisten, diëtisten en verpleegkundigen (in opleiding).
Ze heeft bijgedragen aan ca 55 internationale wetenschappelijk publicaties en heeft daarnaast vele Nederlandstalige publicaties op haar naam staan.

Berber Vlieg is lid van de begeleidingscommissie allergenen en voedselovergevoeligheid van de Levensmiddelendatabank (LeDa), Voedingscentrum te Den Haag, en van DAVO, een overleggroep van diëtisten met aandachtsgebied voedselallergie.

Verder was zij de eerste voorzitter van het in 2009 opgerichte internationale diëtisten netwerk: INDANA (International Network for Diet and Nutrition in Allergy).
Dit netwerk heeft onder andere als doel om wereldwijd artsen en diëtisten te onderwijzen over voeding en allergie, en is inmiddels erkend door de Europese en Amerikaanse Allergieverenigingen (EAACI en AAAAI). (www.indana-allergynetwork.org)

Tenslotte is ze lid van de Board van de Interest Group on Allied Health van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).

Daisy Luiten volgt de Master opleiding Evidence Based Practice in het AMC te Amsterdam. Zij wordt hiermee geschoold als epidemioloog tot het verrichten van klinisch wetenschappelijk onderzoek.
Zij heeft als diëtist onderzoekservaring opgedaan aan de Universiteit Maastricht op de afdeling Humane biologie.
Thans is zij betrokken bij het doen van onderzoek naar het effect van diëtistenbegeleiding bij kinderen met koemelkallergie. In 2014 heeft zij de post-hbo cursus Voedselovergevoeligheid gevolgd.

Afspraak Maken

Lorem ipsum dolor sit amet

Pin It on Pinterest

Share This