Over ons

De diëtisten van Vlieg & Melse zijn gespecialiseerd in de begeleiding van kinderen en volwassenen met voedselovergevoeligheid. De praktijk bestaat al minstens 30 jaar.

Ons doel is om iedereen te laten genieten van voeding, klachten te voorkomen of te verminderen en een zo normaal leven laten leiden ondanks de voedselallergie of voedselintoleranties. Wij helpen u om het verband tussen voeding en klachten te vinden en om een zo goed mogelijk voeding samen te stellen die bij u past.

Wij werken samen met kinderartsen, allergologen en maag-darm-leverartsen voor het opstellen van de juiste behandeling op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ook adviseren wij bij voedselprovocaties. 

Daarnaast geven wij regelmatig scholingen, verzorgen wij voorlichtingen, schrijven wij artikelen en werken we mee aan wetenschappelijk onderzoek om de dieetbehandeling van mensen voedselallergie te verbeteren. 

Onze Diëtisten

Dr. Berber Vlieg-Boerstra

Gepromoveerde diëtist & onderzoeker

Berber Vlieg is de oprichtster van Vlieg & Melse Diëtisten, ruim 30 jaar geleden. Hierdoor heeft zij ruime ervaring in de begeleiding van cliënten met voedselovergevoeligheid, zowel met kinderen als volwassenen. Berber is in 2008 gepromoveerd op dubbelblinde voedselprovocaties bij kinderen. Naast de praktijk doet Berber Vlieg onderzoek in het OLVG, in samenwerking met diverse andere ziekenhuizen en universitaire centra, publiceert in (inter)nationale vaktijdschriften en geeft regelmatig presentaties op haar vakgebied in binnen en buitenland.

Werkzaam in Arnhem en Almelo.

Opleidingen:
 • Hbo Voeding & diëtetiek
 • Gepromoveerd op het onderwerp dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocaties bij kinderen
Beoordeling:
“Berber Vlieg is prettig in de omgang, Zij luistert goed. Ik voelde mij serieus genomen. Zij is zeer kundig en geeft zich duidelijk moeite om zich in de patiënt te verdiepen.Geeft goede en bruikbare adviezen.”

Beoordeel Berber op Zorgkaart Nederland

Rosanne Schimmel

Diëtist

Sinds 2020 versterkt Rosanne ons team als diëtist en volgt zij diverse bijscholingen om zich verder te specialiseren in voedselallergie en -intoleranties. Momenteel is zij in opleiding tot specialist op gebied van coeliakie.

Werkzaam in Arnhem en Almelo.

Specialisaties:

Opleidingen:

 • Hbo Voeding & diëtetiek
 • Post-hbo Kindervoeding en Kinderdiëtetiek

Daisy Luiten

Diëtist & klinische epidemioloog

In het kader van haar afstudeerscriptie, onderzoekt Daisy de mogelijke relatie tussen dieetsamenstelling en de gevoeligheid voor pinda bij kinderen met een pinda-allergie.

Werkzaam in Amsterdam, Haarlem en Rotterdam.
 

 

 

 

 

Opleidingen:
 • Hbo Voeding & diëtetiek
 • Universitaire master Evidence Based Practice in Health Care
 • Post-hbo Voedselovergevoeligheid
 • Post-hbo Kindervoeding en Kinderdiëtetiek
 • FODMAP cursus van Monash University
Beoordeling:
“Klantgericht, goede begeleiding, flexibel, meedenken, overleg met andere artsen/verpleegkundige, neemt initiatief, zeer vriendelijk, helder en duidelijk, veel kennis.”

Beoordeel Daisy op Zorgkaart Nederland

Irene Kok

Diëtist en gezondheidswetenschapper

Irene heeft jarenlange ervaring met het begeleiden van kinderen en hun ouders met voedselallergie. Ze is werkzaam geweest in het UMC Utrecht en het Deventer ziekenhuis en heeft samengewerkt met de kinderallergologen aldaar. Vanaf februari 2022 versterkt ze ons team .

Naast de patiëntenzorg is Irene projectleider voor de nationale FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome) database. Hiermee willen we meer evidence based adviezen kunnen geven gebaseerd op de Nederlandse populatie.  

Werkzaam in Arnhem.

Opleidingen:

 • Hbo Voeding & diëtetiek
 • Post-hbo Kindervoeding en Kinderdiëtetiek
 • Post-hbo Voedselovergevoeligheid
 • Universitaire bachelor en master Gezondheidswetenschappen

Rachelle Bottse

Diëtist & voedingswetenschapper i.o.

Rachelle wist al vanaf de brugklas dat ze voeding wilde sturen. De passie voor voornamelijk lekker eten is met de paplepel ingegoten.

Haar persoonlijke ervaringen met diëten, maakt haar gedreven om u zo goed mogelijk te ondersteunen.

Werkzaam in Amsterdam en Haarlem.

 

 

 

Opleidingen:
 • Hbo Voeding & diëtetiek
 • Pre-master Gezondheidswetenschappen
 • Post-hbo Cognitieve gedragstherapie voor diëtisten
 • Diverse cursussen over darmproblematiek
 • Diverse cursussen kinderdiëtetiek
 • Post-hbo voedselovergevoeligheid
 • Universitaire master Nutritional Epidemiology and Public Health
Beoordeling:
“Rachelle luistert goed en geeft juiste adviezen. Geeft je het gevoel er altijd voor je te zijn.”

Beoordeel Rachelle op Zorgkaart Nederland

Onze Kracht
Onze kracht

Onze kracht ligt in onze jarenlange ervaring en naamsbekendheid. Wij herkennen en begrijpen de dieetproblematiek waar u elke dag mee te maken krijgt.
Verder hebben alle diëtisten van Vlieg & Melse naast hun opleiding Voeding en Diëtetiek een academische opleiding op het gebied van voeding of zijn daar mee bezig.

Niet alleen elimineren, maar ook restaureren

Bij ons bestaat de behandeling van voedselallergie niet alleen uit elimineren, maar ook uit het samenstellen van een zo goed mogelijk samengestelde voeding voor uzelf of uw kind.  Dat betekent uiteraard dat wij er voor zorgen dat de voeding volwaardig is en alle voedingsstoffen aanwezig zijn in de juiste verhoudingen. Dus niet teveel en niet te weinig, want ook dat is erg belangrijk naast het voorkomen van tekorten.

Maar daar doen wij nog een schepje boven op, door de keuze van de beste producten zorgen wij er ook voor dat de voeding van u of uw kind zo veel mogelijk voedingsstoffen bevat. Door gebruik van gezondere voeding worden ook het immuunsysteem en de “darmflora” versterkt. En die zijn weer van groot belang voor een goede gezondheid.

Algemene klachten zoals darmklachten, hoofdpijn en moeheid kunnen hierdoor afnemen. Wij werken vanuit de overtuiging en ervaring dat u of uw kind met een optimale voeding zich fitter gaat voelen en minder van dergelijke klachten ervaart.

Als er bij de dieetbehandeling alleen gekeken wordt naar het weglaten van voedingsmiddelen komen op lange termijn de klachten weer terug. Mensen komen dan in een neerwaartse spiraal terecht met op ermijn toenemende klachten.

Nauwe samenwerking met verwijzers
Wij werken nauw samen met kinderartsen, (kinder)allergologen, maag-darm-leverartsen en andere medische specialisten. Ook verwijzen huisartsen en collega-diëtisten naar de praktijk.

Wij sturen onze verwijzers een uitgebreid verslag van het intake gesprek dat wij met u hebben, waarin we een relatie proberen te leggen tussen voeding en klachten. Onze bevindingen en aanbevelingen worden meegenomen in het behandelplan van de arts.

Ook adviseren wij artsen bij voedselprovocaties.

Groot Netwerk
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen moet onze kennis up-to-date blijven. Daarom zijn wij aangesloten bij meerdere netwerken en verenigingen in binnen- en buitenland.

Hierdoor kunnen wij werken op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Wij zijn aangesloten bij:

davo indana kp nvd

Vragen of wilt u meer weten over onze mogelijkheden.

Pin It on Pinterest

Share This