Specialisaties

Voedselallergie

Bij voedselallergie reageert het immuunsysteem met een abnormale reactie op bepaalde eiwitten uit de voeding. De eiwitten die een allergische reactie geven worden allergenen genoemd. Bij een voedselallergie moet het voedingsmiddel dat allergische klachten geeft vermeden worden. Reacties op voeding kunnen direct (binnen 2 uur) optreden, zoals bij melk, ei, pinda of noten, maar ook vertraagd (later dan 2 uur na inname). Vertraagde reacties komen bijvoorbeeld voor bij overgevoeligheid voor melk. De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het vermijden van deze eiwitten.

Op de website van de Stichting Voedselallergie is meer informatie te vinden over voedselallergie, het stellen van de diagnose en de behandeling van voedselallergie.

Klachten

Voedselallergie kan zich uiten in een zeer breed scala aan klachten verspreid over het hele lichaam:

  • Huidklachten, zoals jeuk, roodheid, eczeem, jeukende bulten, zwelling
  • Vochtophopingen, vooral in het gezicht zoals opgezette lippen of oogleden, vochtophoping in de keel
  • Longklachten, zoals hoesten, benauwdheid, astma
  • Bovenste luchtwegen, zoals niezen, loopneus, jeuk in de mond of keel
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, spugen, buikpijn, krampen, diarree, verstopping
  • Oogklachten, zoals jeukende, tranende of rode ogen
  • Anafylaxie
Hulp van de diëtist

Wij kunnen helpen uitzoeken of u een of meerdere voedselallergieën heeft. Als blijkt dat u daadwerkelijk allergisch bent, dan adviseren wij u welke voedingsmiddelen u moet vermijden en hoe streng dit dieet gevolgd moet worden. Bij het samenstellen van het dieet besteden wij aandacht aan een zo optimaal mogelijke voeding. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat u ondanks de voedselallergie zo veel mogelijk een normaal leven kunt leiden en kunt genieten van voeding. U ontvang daarom advies wat u vooral wel kunt eten en geven wij praktisch tips voor het dagelijks leven.

Wij kunnen u ook begeleiden bij het gaan gebruiken van nooit eerder gegeten voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die u langere tijd heeft vermeden.

Voedselallergie en – overgevoeligheden bij jonge kinderen

Voedselallergie komt relatief vaak voor bij baby’s, dit komt doordat het maagdarmkanaal nog niet helemaal ontwikkeld is. Koemelkallergie komt bij 2 tot 3% van de baby’s voor. De meeste kinderen overgroeien in de eerste paar jaar van hun leven een allergie voor koemelk en kippenei.

Bij borstgevoede baby’s en baby’s die vaste voeding krijgen is het voor ouders meestal minder duidelijk welk voedingsmiddel de klachten veroorzaakt dan baby’s die alleen flesvoeding krijgen. Dit kan als gevolg hebben dat steeds meer voedingsmiddelen worden vermeden, wat kan leiden tot ondervoeding.

Wij helpen u graag uit te zoeken of er een relatie bestaat tussen de klachten en voeding.

Klachten

Zie de klachten bij voedselallergie. Daarnaast kunnen de volgende klachten mogelijk veroorzaakt worden door een voedselallergie:

  • Normale flesvoeding of borstvoeding weigeren
  • Veel huilen, slecht slapen, erg onrustig
  • Veel buikkrampen, veel spugen
  • Bloed in de ontlasting
  • Langdurig projectiel braken, diarree

Eczeem komt relatief veel voor bij jonge kinderen. Over het algemeen wordt eczeem niet veroorzaakt door voedselallergie. Bij kinderen met ernstig eczeem die niet reageren op de gebruikelijke behandelingen, kan mogelijk spraken zijn van voedselallergie. Kinderen met eczeem hebben een vergrote kans om allergisch te worden voor pinda en kippenei.

Hulp van de diëtist

Wij kunnen helpen uitzoeken of uw kindje allergisch is. Als u borstvoeding geeft kunnen wij u begeleiden bij het samenstellen van uw dieet om uit te onderzoeken of uw baby allergisch is, hierbij letten wij goed op dat zowel moeder als kind een volwaardig dieet hebben.

Daarnaast bieden wij begeleiding bij het starten met de eerste hapjes en het uitbreiden van de vaste voeding bij kinderen met (koemelk)allergie. Wij zullen u actief motiveren en begeleiden om al op jonge leeftijd voorzichtig pinda en ei aan uw kindje te geven, dit kan namelijk het risico op een allergie voor deze voedingsmiddelen (sterk) verminderen.

Wij kunnen ook begeleiding bieden als u kindje veel darmklachten heeft bij het uitbreiden van de vaste voeding.

Wij werken nauw samen met diverse kinderartsen waaronder werkzaam in het Kinder allergie centrum Amsterdam.

Kruisreacties bij hooikoorts

 

Klachten
Hulp van de diëtist

Eosinofiele oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis is een chronische ontsteking van de slokdarm, waarbij te veel allergische ontstekingscellen aanwezig zijn in de slokdarm. Voedselallergieën speelt bij veel patiënten een belangrijke rol bij eosinofiele oesofagitis. Deze ziekte wordt vastgesteld doormiddel van een kijkonderzoek van de slokdarm (scopie) en het onderzoeken van stukjes weefsel uit de slokdarm (biopten).

Klachten

Eosinofiele oesofagitis kan diverse klachten geven. De meest voorkomende klachten bij oudere kinderen en volwassenen zijn slikklachten, gevoel dat eten niet goed zakt, zuurbranden en voedsel dat daadwerkelijk blijft steken in de slokdarm. Bij jonge kinderen komen klachten voor zoals onrust, spugen, weigeren van voedsel, buikpijn en eventueel groeiachterstand.

Hulp van de diëtist

Onderzoeker en diëtiste Berber Vlieg doet veel onderzoek naar het effect van bepaalde diëten op het verminderen van ontstekingen in de slokdarm. Van diverse voedingsmiddelen is bekend dat ze een toename van de ontstekingscellen kunnen geven in de slokdarm. Door het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen voor een aantal weken en het vervolgens één voor één opnieuw introduceren van deze voedingsmiddelen kan onderzocht worden welke voedingsmiddelen klachten geven. Elke introductie wordt gevolgd door een biopt.

Mastocytose (Mestcelziekte)

Bij mastocytose maakt het lichaam te veel abnormale mestcellen aan. Deze mestcellen gaan spontaan en zonder reden stoffen uitscheiden en zich vermenigvuldigen, waardoor ziekteverschijnselen kunnen ontstaan. Het komt voor bij kinderen en volwassenen. Mastocytose kan alleen in de huid voorkomen, ook wel urticaria pigmentosa genoemd. Bij (indolente) systemische mastocytose komen deze abnormale mestcellen in het beenmerg voor en vaak ook op andere plaatsen in het lichaam, zoals in de darmen, de lever of de milt.

Klachten

Mastocytose kan zeer uiteenlopende klachten geven, afhankelijk van de plaatsen in het lichaam waar de mestcellen zich bevinden, variërend van onder andere diarree met buikpijn en daarbij voedselintoleranties, heftige reacties op insectensteken, botontkalking, opvliegers, vermoeidheid tot soms zelfs anafylaxie.

Hulp van de diëtist

De diëtist kan hulp bieden als er sprake is van darmklachten. Vaak is de voeding door deze klachten uit balans of onvolwaardig en weet men niet meer goed wat wel of niet te eten. We bouwen de voeding stapsgewijs op tot en volwaardige voeding en brengen de voeding weer in balans. Zo nodig vermijden we hierbij verdachte voedingsmiddelen. Dit kan tot verrassend goede resultaten leiden.

Voedselintoleranties en andere voedselovergevoeligheden

Bij een voedselintolerantie is er een reactie op voeding zonder dat het immuunsysteem hierbij betrokken is.

Klachten

De klachten kunnen erg lijken op klachten bij voedselallergie. Lactose (uit melk) kan bijvoorbeeld klachten geven als de darmen deze stof niet goed kunnen verteren. Ook andere stoffen zoals sulfiet of bepaalde granen kunnen reactie geven.

Daarnaast hebben veel mensen last van maagklachten zoals misselijkheid, maagpijn, maagzuur en snel een vol gevoel hebben. Veel gehoorde darmklachten zijn diarree of juist verstopping, een pijnlijke buik, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een voedselintolerantie of een voedselovergevoeligheid kan een mogelijke oorzaak van de klachten zijn.

Hulp van de diëtist

Voeding kan maag- en darmklachten verslechteren én verbeteren. Het is erg persoonlijk welke voedingsmiddelen klachten geven. Ook een onvolwaardige voeding, een voeding met te weinig of juist te veel vezels kunnen klachten verergeren. Ook een ongebalanceerde voeding kan maag- en darklachten verslechteren. Daarnaast kunnen voedselintoleranties of voedselallergieën een rol spelen.

Bij een vermoedde van een voedselintolerantie raden wij een proefperiode aan waarbij bepaalde voeding wordt vermeden, gevolgd door een herintroductieperiode om te onderzoeken of deze voeding daadwerkelijk klachten geeft.

Bloedtesten zoals IgG testen en ontlasting onderzoeken zijn niet betrouwbaar voor het vaststellen van een intolerantie zie o.a. deze video van Radar.

Wij raden wel een bloedtest aan via de huisarts indien wij een verdenking hebben van coeliakie. Dit is auto-immuunziekte waarbij men overgevoelig is voor gluten.

FPIES

 

Klachten
Hulp van de diëtist